Ajloun

După vizita la Jerash am pornit mai departe spre Ajloun, ca să vizităm cel de-al doilea obiectiv al zilei: Cetatea Ajloun. Deși distanța dintre cele două localități este de numai vreo 25 km, drumul ne-a dat ceva bătăi de cap, mai ales după ce am intrat în Ajloun. Orașul este amplasat pe mai multe dealuri, iar cetatea este amplasată pe în partea opusă a orașului față de cea din care am venit noi. În plus drumurile care sunt pe niște pante extrem de abrupte și pasiunea localnicilor de a parca și a merge pe oriunde, ne-a îngreunat mult drumul.

La cetate ne-am oprit pentru început într-o parcare special amenajată de unde am cumpărat și bilete (1 JOD), după care ne-am parcat în apropierea cetății. Cetatea a fost construită de către Izz al-Din Usama, unul dintre nepoții lui Saladin (Salah ad-Din al-Ayyubi, cuceritorul Ierusalimului de la cruciați) în secolul al XII-lea între 1184 -1185. De fapt construcția cetății s-a făcut pe amplasamentul unei vechi biserici bizantine, ale cărei urme se regăsesc în interior. Construit inițial pentru a ține sub control triburile de beduini din zonă, dar și de a controla drumul dintre Damasc și Egipt, ea a fost una dintre puținele cetăți construite în perioada de domnie musulmană Ayyubidă, care să se opună campaniilor cruciaților. Inițial cetatea a avut 4 turnuri, la care s-a adăugat ulterior cel de-al 5-lea. În 1260 cetatea a fost cucerită de mongoli și parțial distrusă. Ulterior a fost refăcută și multă vreme a găzduit o garnizoană de 40-50 soldați. Cetatea a fost puternic avariată și de două cutremure, care au avut loc în 1837 și 1927.

În prezent cetatea este restaurată. În interior se poate vedea un mic muzeu, o zonă amenajată pentru comercializarea produselor locale, mai multe săli goale, inclusiv sala în care se regăsesc ruinele vechii biserici bizantine și o priveliște destul de interesantă asupra Ajloun-ului și zonelor înconjurătoare de pe cetate.

Nu cred că întreaga vizită ne-a luat mai mult de o jumătate de oră. Am pornit mai departe și ne-am oprit în centrul orașului, lângă moscheea mare din Ajloun, unde am servit un prânz într-unul dintre restaurantele locale. Meniul zilei a fost shaorma și ceva frigărui, completate de niște dulciuri (baclavale) la un magazin din apropiere.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*