Academia neo-confuciană Donam-seowon (Nonsan)

De la situl arheologic Wanggung-ri am plecat cu gândul să prind un autobuz din șoseaua principală către Nonsan. La șoseaua principală am pornit în sensul opus Iksan-ului, iar după mai bine de un kilometru în care n-am întâlnit nicio stație, am riscat să intru pe șoseaua expres care mergea spre Nonsan. La intersecție am început să fac autostopul, iar după 15 minute, cu mult noroc, o mașină a oprit și m-a luat. Șoferul, un fotograf guvernamental, avea idee de câteva cuvinte în engleză, dar se baza foarte mult pe translate. În cele din urmă a înțeles unde vreau să merg și s-a oferit să mă ducă până la intrarea sitului, pe care el nu-l vizitase. Câteva zile mai târziu am aflat că în Coreea de Sud nimeni nu ia pe nimeni la autostop. Practic, conceptul de autostop nu există în Coreea, însă s epare că eu am fost unica excepție.

Din parcare am pornit spre intrare în academie, care este la vreo 100 m de parcare. Accesul a fost liber, iar cineva de acolo mi-a dat și un pliant în engleză. Academiile Seowon au fost fondate în în toată țara în secolele XVI și XVII, în perioada dianstiei Joseon. Din aceste academii a luat rădăcină neo-confucianismul, care ulterior s-a răspândit în Coreea, iar rolul lor era de a educa aristocrați și viitori administratori ai serviciului public. În anul 2019 Academiile neo-confuciene Seowon au fost incluse în lista siturilor patrimoniului mondial UNESCO.

Academia Donam Seowon a fost fondată în 1634 de către de studenții savantului Kim Jang-saeng. Se pare că aspectele studiate aici au fost diferite față de cele din alte academii, de unde a rezultat că nu a existat o diversitate a studiilor. În interiorul complexului există mai multe clădiri, reprezentate de un spațiu de orientare și niște clădiri auxiliare. Complexul nu este foarte mare, vizitatori puțini, vremea excelentă și vizita extrem de plăcută, dar vreo 30 minute mi-au fost suficiente.

După vizită am pornit spre Nonsan. Într-o primă fază am încercat să fac din nou autostopul, însă după vreo 3 încercări nereușite am decis să trec strada și să iau un autobuz. Habar nu aveam când o să vină primul autobuz, însă în maxim 30 minute am reușit să ajung în autogara din Nonsan și să identific autobuzul către următoarea destinație: Buyeo.

[Vizitat în 13.10.2019]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*