Aalst

Aalst este un oraș belgian situat la circa 20 km de Bruxelles, în provincia flamandă Flandra de Est. Prima atestare documentară a orașului datează din secolul al IX-lea, când a fost descrisă drept vila Alost, o dependență a Abației din Lobbes. În perioada de dominare a Imperiu Roman, Aalst a fost capitala provinciei Flandra, iar poziția sa la granița Imperiului Roman a permis orașului să-și păstreze un anumit grad de independență.

Cea mai veche clădire din Aalst este primăria, a cărei construcție a început la mijlocul secolului al XII-lea, în prezent fiind considerată cea mai veche primărie din Belgia. În 1360, primăria și restul orașul, au fost aproape distruse de un incendiu. Orașul a fost reconstruit imediat după incendiu, iar în secolul al XV-lea, a fost construită și o nouă clopotniță, în stil gotic.

Clopotnița conține un carilon cu 52 de clopote, cel mai vechi din Belgia, iar împreună cu fosta primărie (Schepenhuis – Casa Consilierului) de lângă clopotniță au fost incluse în 1999 pe lista siturilor Patrimoniului Mondial UNESCO ca parte a sitului ”Belfries din Belgia și Franța”.

Alături de clopotniță și fosta primărie, o altă atracție din Aalst este biserica Sf. Martin, a cărei construcția a început în anul 1480, dar care nu a fost niciodată finalizată complet conform planului. Cu toate acestea, biserica este reprezentativă pentru stilul arhitectonic gotic specific regiunii Brabant.

[Vizitat în 03.03.2023]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*